KAAP Creative Compass

Benjamin Vandewalle is een graag geziene gast op Dansand!
Deze danser en choreograaf doorliep de Koninklijke Balletschool van Antwerpen en studeerde in 2006 af aan P.A.R.T.S. Sinds zijn vroege werk is ‘perceptie’ het centrale thema. Hij creëert beweging – niet enkel in het lichaam van de danser, maar ook in dat van de toeschouwer. Met zijn werk wil hij nieuwe ervaringen en perspectieven delen met een breed publiek.
Tijdens zijn opleiding creëerde hij onder meer de installatie Théâtre de La Guillotine en We Go, een duet met Vincenzo Carta. In 2007 werkte het duo opnieuw samen voor de voorstelling Inbetween. Voor Birdwatching (2009) en One / Zero (2011), beiden onderzoeken naar de perceptie van ruimte en beweging, werkte hij samen met beeldend kunstenaar Erki De Vries. In 2012 stapte hij uit de black box in de publieke ruimte. Zijn mobiele voorstelling Birdwatching 4x4was een festivalfavoriet bij critici en het brede publiek, en toerde verscheidene seizoenen. Ook op Dansand! (2012) was dit een voltreffer.
Tijdens Dansand! 2014 stond hij op de Zeedijk met de intieme installatie Inter-view (2013).
Benjamin Vandewalle verdiept zich ook in danseducatie en hij is een toegewijd lesgever aan kinderen, amateurs, studenten en professionelen. Hij was gastdocent bij het KASK en het MUDA, maakte een gastchoreografie voor Passerelle (Kortrijk) en werkte via MUZE in verscheidene lagere scholen in Brussel. Hij werkte samen met de dansopleiding Nyakaza in Zuid-Afrika, zette het project Comfusao op in Mozambique en begeleidde een uitwisseling van P.A.R.T.S. dansstudenten in Senegal. Samen met filosoof Jan Cnops en een groep lagere schoolkinderen uit Molenbeek maakte hij de documentaires (un)usual en Movements.
Benjamin Vandewalle is Artist in Residence in Kaaitheater van 2017 tot 2021.

Benjamin Vandewalle tijdens Dansand!:
Walking the Line
Peri-sphere