KAAP Creative Compass

Bára Sigfúsdóttir is een IJslandse choreografe die hedendaagse dans studeerde aan de Icelandic Academy of Arts, de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten en P.A.R.T.S., de school van Anne Teresa de Keersmaeker in Brussel.

Als choreografe is Bára geïnteresseerd in de positionering van het menselijke lichaam en de mens in de maatschappij. Vanuit verschillende invalshoeken wil ze over zowel temporele als universele vragen reflecteren: vragen over onze relatie met de natuur, over onze relatie tot het verleden en over onze positie in het heden van waaruit we mogelijk onze toekomst beïnvloeden. Terugkerende thema’s in haar werk zijn de natuur en sociale positie en hiërarchie.

Op een heel eigen manier onderzoekt en creëert Bára uitgesproken muzikaal en uniek bewegingsmateriaal. Uit noodzaak om naar een publiek toe te communiceren, schept ze uniek bewegingsmateriaal voortgekomen uit improvisatieprocessen. Met deze aanpak neemt ze een heel eigen positie in binnen het dansveld daar waar hedendaagse choreografen vandaag vaak bewegingsmateriaal recycleren. De afgelopen jaren richtte Bára zich voornamelijk op het werken rond isolatie van lichaamsdelen waarbij ze met ritme speelt om meerlagig bewegingsmateriaal te creëren dat blijft transformeren, ergens tussen helderheid en ambiguïteit. Het heel persoonlijke, beeldende en fantasievolle werk van Bára is toegankelijk en van groeiende invloed op het hedendaagse dansveld. 

Bára’s solovoorstellingen On the other side of a sand dune en THE LOVER werden getoond in nationale en internationale theaters en festivals zoals Reykjavik Dance Festival (2013), Stockholm Fringe (2013), December Dance (2013), ICE HOT Oslo (2014), Performatik (2015), Theaterfestival (2015), Moving Futures NL (2015) en Theater Aan Zee (2015). THE LOVER werd geselecteerd voor het prestigieuze Circuit X netwerk dat 5 beloftevolle jonge makers de kans geeft om uitgebreid door Nederland en Vlaanderen te touren. In haar meest recente werk TIDE ging Bára de samenwerking aan met de Noorse componist en trompettist Eivind Lønning; de basis voor dit werk is hun eigen onderzoek naar improvisatie in relatie tot vaststaande compositie.

Bára was al eerder te gast op Dansand Festival 2012 als performer in de voorstelling When extreme pain becomes violence van Quan Bui Ngoc. Daarnaast was Bára als performer ook werkzaam voor andere artiesten zoals Or and Oran dance company, Compagnie 3637, Miet Warlop (vervanging in Springville), Quan Bui Ngoc, Iris Bouche & Kobe Proesmans, Aëla Labbé en Janne-Camilla Lyster.


Bára tijdens Dansand!:
Picknick 'Tuinen van Stene'